Hoppa till sidans innehåll

Ny skytt


Ny som skytt

Skytte är en individuell sport, faktiskt en av världens största, med över 75 miljoner aktiva i samtliga grenar. En del av tjusningen med att hålla på med skytte är att oavsett om du är kille eller tjej, ung eller gammal, lång eller kort, stark eller svag så har du möjlighet att hålla på med skytte som idrott. Skytte är dessutom, tillsammans med några andra få idrotter unika med att både killar och tjejer tränar och tävlar i samma klass där man deltar på lika villkor.

Skytte kan för många verka vara en tråkig och innehållsfattig idrott men när man väl är aktiv märker man att det är precis tvärtom. Skytte är en sport där både kropp och knopp är aktiva och där båda spelar en viktig roll. Varje liten rörelse får konsekvenser för träffbilden, också varje mental störning har en direkt påverkan i utförandet. Det innebär att en duktig skytt ska klara av att utföra ett intränat rörelseschema många gånger exakt likadant. Därför är skytte en sport som kräver god koncentration och tålamod. Efterhand som man håller på tränas skytteegenskaperna upp och du bli duktigare på det.

 

Varför börja skjuta?

Det finns många motiv till att hålla på med skytte och alla skyttar strävar efter olika mål. Man kan i stora drag dela in alla skyttar i tre grupper.

Det finns en liten grupp - elit - om till största del är ute efter framgång och som vill smaka på segerns sötma på hög nivå. De tränar medvetet och utsätter sig för enorm press för att uppnå sitt allra yttersta.


Den andra och en något större grupp är de skyttar som tränar och tävlar regelbundet och som försöker uppnå "gångbara" resultat. De håller av sin sport oavsett framgångar och det viktiga för dem är att få hålla på med skytte.

 

För den tredje och allra största delen skyttar är den sociala gemenskapen och atmosfären i föreningen mer viktig än själva hungern efter tävlande och strävan att vinna. Allt det roliga och lustfyllda människor emellan ger en större motivation och att skjuta några skott då och då är fullt tillräckligt.

 

Att bli medlem

Oavsett vilken av de tre kategorierna av skyttar du väljer att tillhöra så är det viktigaste av allt är att man tycker det är roligt. Att vara medlem i en skytteförening innebär mer än att endast skjuta. På schemat brukar även sociala aktiviteter finnas med, så som grillkvällar, föreningsfester, läger och mycket annat. Följ föreningens aktiviteter via vår "Kalender".

 

Hur gammal ska jag vara?

Som skytt kan man vara i princip hur ung eller hur gammal som helst. Så länge man kan uppföra sig på ett betryggande sätt och ha respekt för vårt idrottsredskap så finns det inga gränser. Många föreningar brukar dock sätta en generell gräns på 6 år för luftgevärsskyttet som anses som inkörsporten till skyttet. Riktåldrar för de övriga grenarna är 9-10 år för korthåll.

 

Vad kostar det?

Att ha skytte som fritidsaktivitet är relativt billigt. Se priser under rubriken "Bli medlem". Gevär och övrig utrustning finns att låna i föreningen. Först när man har bestämt sig för att satsa på skyttet är det aktuellt med egen utrustning.

 

Säkerhet

Då vi använder oss av vapen och ammunition som idrottsredskap är det av yttersta vikt att det upprätthålls en hög säkerhet, både på och utanför banan. Samtliga skyttegrenar har därför infört en standardiserad utbildning - Gevärsskyttekortet - som är till för att öka medvetenheten och kunskapen hos både ledare och skyttar då det bl.a. handlar om säker vapenhantering.

Denna utbildning genomför vi med jämna mellanrum oftast i studiecirkelform. Från 15-årsåldern är det obligatoriskt att inneha detta kort för att få utöva skytte utanför sin egen förening. För de yngre skyttarna finns Juniorskyttekortet - säkerhet och ansvar, som är en förkortad version av Gevärsskyttekortet.

Att säkerheten efterlevs är allas ansvar som vistas på och kring skjutbanorna. Som ny medlem i en förening tränar man alltid tillsammans med andra och under uppsyn av ledare. Träningar och tävlingar genomförs med fasta rutiner för att alla ska känna en trygghet, för att säkerhetsbestämmelserna följs. I varje förening finns utbildade ledare som hjälper till att informera och sprida kunskapen vidare.

All sorts målskytte skapar en inre kraft, mentala färdigheter och personligheter som ingen annan idrott gör. Det sker bl.a. genom att skytten i ett tidigt stadium får lära sig att bli ansvarig för sitt eget agerande på och kring banan och att lära sig ett säkert uppförande gentemot andra. Detta skapar också en mogenhet hos varje individ som är mycket viktig inom skyttet.

 

Du är alltid hjärtligt välkommen till oss i Alvesta skytteförening!

 

 

Uppdaterad: 22 APR 2011 19:22 Skribent: Tina Sjögren

  

Postadress:
Alvesta SF - Skyttesport
Mikael Svensson, Gitarrvägen 34B
34233 Alvesta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link...

Se all info